Opvarmning med træpiller

Romantisk bondehus på landet

I bor i et rigtigt romantisk bondehus. Sådan med stråtag og bindingsværk. Huset er stort og I har selv stået for renoveringen af det. Udefra ser huset gammelt ud. Inde i huset går folk bagover, når de ser, hvor moderne det er – både i indretning og med hensyn til smarte installationer, der kan styres via forskellige apps. I har naturligvis sørget for at boligen er klimavenlig, og I har tænkt meget på, at I skal udlede mindst muligt CO2. Derfor har I valgt at opvarme hele huset med 6mm træpiller. De er nemlig CO2 neutrale. Og de er nemme at få fat på, så længe der ikke er energikrise.

Godt med plads

Heldigvis har I massevis af lagerrum i de andre bygninger. Den gamle lade er ideel til opbevaring af træpillerne. Det er også her, at selve fyret står, så det er rimeligt nemt at læsse træpillerne på det.

Ladens gulv er af beton og holder fugt ude. Der er god afskærmning mellem fyret og træpillerne. Og ja, nede i den anden ende er der plads til det der hønsefoder, som I skal bestille. Din hustru og dine børn har nemlig et nyt projekt i gang: I skal holde fjerkræ, så I kan få friske æg hver dag. Du er ikke så meget for ideen selv, men hvis de vil afprøve det, så skal de have lov til det. Måske kan projektet lære børnene noget om at have et ansvar. Sådan nogle kræ skal jo fodres og have frisk vand hver dag.

Der er en læring i det

Og kender du din hustru ret, så skal hun nok få børnene til at forstå, at det, at holde høns og fjerkræ ikke bare handler om at samle æggene ind. Det sure med det søde! At der så skal etableres et nyt hønsehus – med drikketrug og fodertrug og eventuelt særlige rugekasser, det bliver en anden snak, hvor du sikkert får en del at sige, da det er dig, der skal stå for etableringen af huset. Heldigvis kan du købe alt til fjerkræ og hønsehold her. Den tid den glæde.
Lige nu handler det om, at du skal have bestilt de træpiller, som I får brug for her til vinter. Du håber – ligesom alle andre – at vinteren bliver mild. Du bestiller dog det samme antal træpiller, som sidste år. Det bør være rigeligt. Du har stadig lidt liggende ude i laden. Og da du får dem leveret i løs vægt lige til døren, så bliver det nemt med at lagre dem igen år. Bare kør ind i laden med dem.

Træbriketter i brændeovnen

Du sidder og kukkelurer lidt på kontoret. Du er glad og tilfreds. I bor godt. Moderne. Med alle de faciliteter og must-haves som en moderne familie har brug for. Der er bare en ting, der ærgrer dig lidt: I har ikke en normal pejs eller brændeovn. Og det ville du sådan set ønske, at I havde. Bare en enkelt lille brændeovn. Ville det ikke være skønt at kunne tænde op i brændeovnen med en af de der træbriketter og så lade ilden brænde ned til et vist punkt, hvorefter I så kunne putte et par bagekartofler ind i den, så alle kunne smage, hvordan en hjemmebagt, halvbrændt bagekartoffel skal smage?

Scroll to Top