De danske efterskoler

De fleste af os har ikke gået på efterskole. Vi har ikke haft muligheden for at forstå, at det faktisk er en rigtig god mulighed for unge mennesker, der har brug for lidt betænkningstid, eller bare en pause, hvor de kan stoppe op og sige: Jeg skal lige tænke over tingene!  Det er der sikkert mange, på min alder, der kan genkende: At de ikke fik muligheden. Der var ikke et tilbud fra forældrene om ’lige at tænke sig om’. Nej, det var noget med: ”Skal du ikke videre i din uddannelse/karriere/liv?

Gode og dårlige valg

Det var noget med, at linjerne allerede var stukket ud for os. Enten blev vi gift – fordi vi ville det – eller fordi det bare var nødvendigt! Eller også søgte vi ind på arbejdsmarkedet og fik et job, som gav os mulighed for at få et bedre liv – men med større og større omkostninger.

Vi måtte vælge. Ofte valgte vi forkert. Det førte til skilsmisser, krav om større overførselsindkomster, bedre overvågning og ja, bedre uddannelse af de unge, så de ikke skal udsættes for prøvelserne, vi har kendt. Og ja, nu, hvor vi har fundet kernen i det, jeg gerne vil sige, så lad og lige tale rent ud af posen: Er det ikke super, at vi har noget, der hedder efterskoler her i landet?

Kreative efterskoler

Om det er en musikefterskole eller en gastronomiefterskole er uden betydning. Det, der har betydning, er, at du kan finde en god efterskole på Fyn, som kan lære dit barn en masse, netop fordi skolen har fokus på det, som dit barn kan lide. Musik, gastronomi, sport, dyreværn – you name it.

Har du slet ikke tænkt på denne mulighed? Det undrer mig. Der går jo ikke en eneste dag, hvor vi ikke hører om, at der er mangel på pladser på efterskolerne. Overalt. Ikke kun hos efterskolerne på Fyn! Nej, jeg hørte om, at det især er et problem for dem, der gerne vil gå i 10. klasse på efterskole.

10. Klasse på efterskole

Og ved I hvad? Det, synes jeg slet ikke, at jeg burde høre som en nyhed i radioavisen. Det er en frækhed, at vi ikke har råd til at tilbyde unge mennesker muligheden for at få et ’tidligt sabbatår’ på en efterskole i 10. klasse. Det er jo det eneste, de har brug for: Lidt fred og ro – uden eksamenspres. Lidt vejledning. Lidt ekstra tid, så de får lov til at pleje interesserne for musik eller dans.

Så: Lad jeres unge barn – mand eller kvinde – få tid til at tænke sig om. Giv det lidt vejledning. I form af brochurer, eller websites, eller romaner, de kan downloade, der handler om livet udenfor familiens rammer, ude på egne ben – men alligevel med ro og harmoni, fordi I kender nattevagten og har tillid til, at skulle det blive nødvendigt, så får I hjælp lige med det samme. Hvis jeg var dig, så ville jeg anbefale et ophold på en musikefterskole. Jeg ville forsøge at skrive alt, hvad jeg ved om musikefterskoler, så ingen kommer i tvivl om, at efterskoler ikke er fængsler eller korrektionsanstalter!

Scroll to Top