Byggepladser og hejs

Din lejlighed ligger i tredje sals højde. I går opdagede du at dele i det der afskærmende rækværk på balkonen er rustent. Det skal derfor skiftes ud. Som smed har du selvfølgelig viden til selv at kunne gøre det. Du har da også selv været med til at sætte den slags beskyttende afskærmninger op i andre bygninger. Derfor har du bestilt både glas og stål, så du kan reparere afskærmningen. Du har dog ikke lyst til at skulle ansøge om byggetilladelse, så du kan sætte et stillads op, imens reparationerne foregår. Og du ved, at en materialeplatform vil være ideel, så du ikke skal slæbe glas og stålrør op ad trapperne. Og du behøver sådan set ikke et hejs i en hel dag, så du slipper for at søge om byggetilladelse. Du har bare brug for at få hejset materialerne op, så du hurtigt kan få dem løftet over på balkonen.

Hvor lejer man et hejs?

Problemet er bare, at du ikke ved, hvor du kan leje en materialeplatform. Du ringer derfor til den bygherre, som du arbejder for lige nu, for at spørge om, hvor han har fået fat i det personhejs, som I kommer op og ned med. Han spørger dig om, hvorfor, du skal leje et personhejs. Du forklarer ham, at det skal du da heller ikke. Du forklarer, at du har et projekt i din ejendom i den kommende weekend, som kræver, at du lejer en materialeplatform. Bare i nogle timer. Din chef giver dig et navn og et telefonnummer. Du takker og ringer af.

Og så ringer du op til den person, du lige fik nummeret til. Han svarer med det samme – og I får en lille snak om, hvilken hejsløsning, der er bedst for dig. Og så får du at vide, at du kan leje et hejs på lørdag, hvor du så kan få lavet din afskærmning på balkonen.

Hård blæst og stilladser

Vejret er dårligt. Fagforeningen banker på. Ikke bogstaveligt talt, men sådan digitalt: Du har fået en mail, der fortæller, at håndværkerne, du har ansat, ikke må arbejde på stilladserne i den hårde blæst. Det er for farligt. Du kan godt se logikken i fagforeningens argumenter. Og du vil da også gerne undgå ulykker. Det her med arbejdsskader og forsikringsselskaber er ikke sjovt.

Dels er der dårlig samvittighed, dels er der altid bøvl med forsikringsselskabet. Så du må simpelthen indstille arbejdet indtil vejret bliver bedre igen. Det har dog nogle konsekvenser for byggeriets budget: I har måttet leje materialehejs for at lette håndværkernes arbejde. Den lejekontrakt bliver du nødt til at sige op – og det vil måske koste ekstra. En kontrakt er jo en kontrakt. Og fik du skrevet ind i kontrakten, at hvis vejrforholdene forbyder byggeaktivitet, så kan kontrakten annulleres uden varsel? Nej. Det gjorde du ikke. Alligevel, så vil du forsøge at forhandle med firmaet, der har lejet de forskellige byggehejs til jer. Det kan jo godt være, at de vil være forstående overfor jeres situation. Budgettet er i forvejen meget stramt.

Firma med speciale i hejs til byggepladser

Du får derfor fat i den repræsentant for firmaet, der administrerer leje og salg af hejs til byggepladser. Han lyder som om, at han er til at tale med. Faktisk giver han dig indtryk af, at firmaet har været i denne situation før. Det er åbenbart ikke ualmindeligt, at der ikke bliver tænkt på alt, når en kontrakt om leje af industrihejs bliver udfærdiget. I finder en løsning, så dit firmas økonomi ikke bliver totalt væltet på grund af inaktivitet. Det bliver ikke den bedste løsning. Men den kan fungere – og du vil naturligvis vende tilbage til det samme firma, når vejrforholdene har ændret sig, og I kan genoptage byggeriet. Du skriver til fagforeningen, at du er opmærksom på situationen og vil respektere henstillingen.

Scroll to Top