Er du testet for angst?

man face covered with white tape

De fleste – alle! – oplever på et eller andet tidspunkt i livet, at angsten bare er der. Vi er måske udsat for et akut angstanfald, hvor hjertet ligesom springer et par slag over. Hvor sveden bare pibler frem. Hvor intet er under kontrol. Kroppen siger fra. Vi tisser i bukserne – eller skider! Vi kan ikke gøre noget som helst for at forhindre det. Angsten er der. Skrækken for at dø melder sig i fuld kraft. Dødsangst. Er der andet at gøre, end at erkende det? Nej, stort set ikke. Men vi kan gøre noget for at lære at leve med den. Den vil nemlig aldrig helt forsvinde – medmindre vi er så stærke og modige, at vi tør leve med den. Acceptere, at dødsangst er en del af vores liv.

Symptomerne på dødsangst

Jeg har lige beskrevet nogle af symptomerne på dødsangst og angstanfald. Men jeg har ikke beskrevet alle symptomerne. Fx så er det, at vi tisser – eller skider – i bukserne ikke et symptom på dødsangst. Det kan være det. Men det kan lige så godt være, at det ’blot’ er symptomer på, at vi har dårlig mave og slet ikke kan kontrollere, hvad der sker i vores krop – måske fordi, vi har spist noget, som vi ikke kan tåle.

Omvendt, så kan svedeturen være et alvorligt symptom på, at vi lider af dødsangst. Svedeture er nemlig ikke kun noget kvinder oplever, når de kommer i overgangsalderen! Svedeture kan være tegn på, at du føler, at du er i en situation, som du slet ikke har kontrol over. Din krop reagerer med at svede, fordi den vil fortælle dig, at du skal væk fra det punkt, du står på. Du skal fjerne dig. Du skal flygte, fordi noget truer dit liv. Du er bange for at miste dit liv. Og ja, svedeturen kan også opstå, hvis du tænker på, at du kan komme til at miste et kært menneske: Din kæreste? Din mor eller far? En bror eller søster? Det er sådan set lige meget.

Du kan testes for dødsangst

Det, du skal gøre, er, at du skal kontakte en psykolog eller en psykoterapeut, som kan hjælpe dig med at komme af med din dødsangst. Du skal have en test for dødsangst, fordi i virkeligheden behøver det ikke at være dødsangst, som er den angstlidelse, du døjer med. Det kan sagtens være, at det blot er præstationsangst. Du får svedeturene, når du skal udvise høj kapacitet og ekspertise. Det betyder dog ikke, at svedeturene kun signalerer præstationsangst. De kan være forbundet med andre angstlidelser, som du også har. Det er jo slet ikke normalt, at vi kun lider af en enkelt angstlidelse. Faktisk er det normalt, at vi har flere forskellige angstlidelser med os i vores hverdag. Så vi skal undersøge, hvordan vi kan få behandling for de angstlidelser i en prioriteret rækkefølge.

Behandlingen

Ofte vil behandling af angst tage udgangspunkt i de ’mindre’ besværlige angstlidelser. Dette vil nemlig gøre livet lettere, når vi skal til at behandle de svære – fx dødsangst – lidelser. Vi har nemlig allerede afdækket mange aspekter, der forklarer, hvorfor vi får svedeture i særlige situationer, og hvorfor vi mister åndedrættet i andre.

Scroll to Top